Ανάλυση και Σχεδιασμός Πληροφοριακών Συστημάτων
7/7/2020

Ανάλυση και Σχεδιασμός Πληροφοριακών Συστημάτων

Κωδικός Μαθήματος3.3.57.9
Ακαδημαϊκό Έτος2012-2013
ΣχολήΗλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ
ΤομέαςΠληροφορική
Ροή(Λ) Λογισμικό
Εξάμηνο9o
ΔιδάσκοντεςΚαθ. Ιωάννης Βασιλείου
E-mail επικοινωνίαςmkoniari (at) dblab (dot) ece (dot) ntua (dot) gr , cefstathiades (at) dblab (dot) ece (dot) ntua (dot) gr
Περιγραφή Μαθήματος


ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ: Πέμπτη 10:45 - 13:30, Νέο Κτ. Ηλεκτρολόγων, Αιθ. 01
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: Παρασκευή 09:15 - 11:00, Νέο Κτ. Ηλεκτρολόγων, Εργ. Α4

Σύντομη Περιγραφή
Στο πρώτο μέρος του μαθήματος δίνονται οι βασικοί ορισμοί για Πληροφοριακά Συστήματα (ΠΣ), εκτεταμένα παραδείγματα και στοιχεία της Επιστήμης Διοίκησης και Λήψης Αποφάσεων.

Στο δεύτερο μέρος, παρουσιάζονται στοιχεία της Τεχνολογίας των ΠΣ - ειδικά για Αρχιτεκτονικές (πελάτης - εξυπηρετητής, κατανεμημένα συστήματα, κλπ.), Λογισμικό, Βάσεις Δεδομένων και Τηλεπικοινωνίες.

Στο τρίτο μέρος, που αποτελεί τον πυρήνα του μαθήματος, εξετάζονται οι τεχνικές και μεθοδολογίες για ανάπτυξη ΠΣ. Εισάγονται μεθοδολογίες Ανάλυσης και σχεδιασμού ΠΣ, Αντικειμενοστραφείς μεθοδολογίες, Εργαλεία Σχεδιασμού - CASE, Πλατφόρμες ανάπτυξης εφαρμογών και γίνεται χρήση αυτών στο εργαστήριο. Επίσης, αναλύονται σύγχρονες τεχνολογικές τάσεις (OLAP, Data warehouses, Knowledge Management, Business Intelligence), καθώς και σύγχρονα πληροφοριακά συστήματα (ERP, e-business, SCM, CRM).

Στο τέταρτο μέρος, αναλύονται σημαντικά λειτουργικά θέματα (ανασχεδιασμός - BPR, downsizing, benchmarking, μετάπτωση) με μελέτες περιπτώσεων πραγματικών εφαρμογών. Τέλος, αναφέρονται στοιχεία για την ολική ποιότητα και τις κοινωνικές επιπτώσεις της χρήσης των ΠΣ.

Εργασία
Θα δοθεί θέμα (project) στο οποίο θα εργαστείτε ατομικά ή σε ομάδες (2 ή 3 ατόμων). Το θέμα θα αφορά στην ανάλυση και σχεδίαση ενός Πληροφοριακού Συστήματος και θα προέρχεται από αντίστοιχους πραγματικούς διαγωνισμούς (π.χ. του Ελληνικού Δημοσίου). Το θέμα θα υλοποιηθεί με το εργαλείο ανάπτυξης Oracle JDeveloper, ενώ τo ΣΔΒΔ που θα χρησιμοποιηθεί είναι το Oracle 11g (Express Edition).

Βαθμολογία
Ο τελικός βαθμός υπολογίζεται ως το άθροισμα των βαθμών των γραπτών εξετάσεων και του θέματος. Το "άριστα" και στις δυο περιπτώσεις είναι πέντε (5).

Ανακοινώσεις

Ημ/νία τελευταίας τροποποίησης: Saturday, October 18, 2014
10/16/2014 Εγγραφή Φοιτητών

Παρακαλούνται όλοι οι φοιτητές που έχουν δηλώσει το μάθημα "Ανάλυση και Σχεδιασμός Πληροφοριακών Συστημάτων" να εγγραφούν και στη λίστα μελών του μέσω της υπηρεσίας mycourses.ntua.gr.

 

Η εγγραφή στη λίστα του μαθήματος είναι απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να ενημερώνεστε εγκαίρως για θέματα σχετικά με τις διαλέξεις, το εργαστήριο, καθώς και την εξαμηνιαία εργασία.

Προσοχή: Οι on-line εγγραφές θα επιτρέπονται μέχρι την Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014.

TIP: Για την εγγραφή στη λίστα πρέπει να έχετε λογαριασμό στο ΕΜΠ (@central, @mail).

 

Ημ/νία τελευταίας τροποποίησης: Saturday, October 18, 2014
10/16/2014 Εργαστήριο μαθήματος

Το εργαστήριο του μαθήματος θα γίνεται κάθε Παρασκευή 09:15 - 11:00 στο εργαστήριο Α4 των Ν. Κτ. Ηλεκτρολόγων (1ος όροφος).

 

Ενημερώνουμε ότι το εργαστήριο διεξάγεται κανονικά ανεξαρτήτως των διαλέξεων της Πέμπτης.